Brašov i Sigišoara u kratkim crtama

Brašov se ubraja u manje gradove, ali sa dosta otmenih srednjovekovnih znamenitosti, niskim cenama i položajem u srcu Transilvanije, čini oazu za bekpekere. Ta neka mračna, srednjovekovna atmosfera je ono što će vam se najviše dopasti u Rumuniji. Od znamenitosti Brašova najpoznatiji su Gradski trg , Crna crkva, Katarinina i Šej kapija i na kraju uličica Strada Sfori.

Brašov ili Kronstadt na nemačkom je glavni grad okruga Brašov koji se nalazi blizu ulaska u Transilvaniju. Prvobitno se grad zvao Korona što znači kruna, a Nemci su ga posle nazvali Kronstadt što bi značilo krunski grad, grad krune. Tokom srednjeg veka su oba naziva bila u upotrebi. Pošto je Brašov dosta star grad, ima i srednjovekovne četvrti. Može se videti stara citadela i bela kula. U starom delu Brašova se nalaze brojne prodavnice i restorani u kojima se služi tradicionalna hrana. Zbog svog srednjovekovnog ambijenta, predeli Brašova su korišćeni u mnogim filmovima. Imaćete priliku da odete do zamka Bran iz 13. veka, u kojem je Vlad Cepeš Drakula bio zarobljen.

 Najuža ulica u Evropi zove se Strada Sfori (u prevodu - uska ulica). Ova ulica je nekada služila za prolazak vatrogasaca. Njena širina je između 113 i 135 centimetara, dok je duga negde oko 80m. Legenda kaže da ako zaljubljeni par prođe ovaj prolaz bez dodirivanja, da će dugo biti zajedno. U suprotnom će se stalno svađati.

Brašov je čaroban, a ako nekada budete posetili ovaj grad obavezno probajte kolače u poslastičarnici preko puta Crne crkve!

Sigišoara važi za najočuvaniji srednjovekovni grad u Rumuniji,u kojem je, 1431.godine rođen kontroverzni  vlaški  vladar  Vlad Cepeš (Vlad Ţepeş), poznatiji  kao  Drakula . Iskoristite priliku da obiđete Istorijski muzej i  famoznu Drakulinu sobu za mučenje. Sigišoara se nalazi u srcu Transilvanije, u okrugu Mureš u dolini reke Trnava Mare (Târnava Mare, „Velika Trnava“). Srednjevekovno jezgro grada, izgrađeno na jednom brežuljku, predstavlja pravi biser saske arhitekture i svrstano je u svetsku kulturnu baštinu UNESKO-a. Simbol grada jeste kula sa satom, podignuta 1556. godine kojoj, od 1899.godine postoji interesantan istorijski muzej. Ostali arhitektonski značajni objekti jesu: Drakulina rodna kuća i kuća sa jelenom (sagrađene u renesansnom stilu, u 15. veku), Venecijanska kuća(građevina iz 16.veka, obnovljena u stilu venecijanske gotike), dominikanska crkva, Kula kovača, Kula čizmara (sa elementima baroka), Kula krojača, pokrivene stepenice (sagrađene u 17. veku) koje vode do najvišeg dela grada, gde se nalaze škola, crkva Biserica din Deal („crkva na brdu“,gotsko zdanje iz 14.veka podignuto na temeljima starije romaničke kapele), Kula užara i ostaci Kule zlatara. Zbog svog kulturno-istorijskog značaja, Sigišoara nosi epitet „perla Transilvanije“.

Aleksandra Stojkić