Da li je Skandinavija skupa? Trikovi za jeftin, a odličan boravak

Dosta vam je montonih letnjih plaža na uvek istim mestima, sa istim ljudima i u sličnim pejzažima? Pravo je vreme da jedno leto odvojite za nešto sasvim drugačije! Uživanje kakvo ne može da donese ni jedna plaža - Savršenstva gradova Skandinavije, koja optimalnu temperaturu za kvalitetnu turističku posetu ima jedino u avgustu, su pravi izbor za drugačiji letnji odmor.
 

Mislite da je Skandinavija skupa? Jeste, za tipične turiste koji posete glavne atrakcije i po difoltu sednu u restoran na trgu. To jungle ekipa ipak nije i nikada neće biti. Posetiti jedan grad ne znači samo slikati se pored Male sirene u Kopenhagenu ili ispred dvorca u Stokholmu, već upoznati te gradove i kvalitetno iskusiti sve njihove čari. Da bi se to postiglo, neophodno je dobro se informisati, ući u male radnje i biti spreman da probaš različite stvari.

S obzirom na to koliko je ishrana važna, svaku pripremu za putovanje završavam kvalitetnim informacijama o ishrani na lokalnim mestima. Ako krenemo od doručka, bitno je naglasiti da ljudi u Skandinaviji nemaju naviku da ujutru konzumiraju težak doručak sa izobiljem jaja, šunke i slanine. Upravo zbog toga u Danskoj, Norveškoj ili Švedskoj postoji široko rasprostranjena srednja klasa savremenih službenika koji ujutru užurbano svraćaju u male kafe-poslastičarnice i uzimaju svoj doručak. Na ovakva mesta itekako treba obratiti pažnju, iako su mala i često u ćošku ulice, sa svega dva ili tri stola, odličan je izbor upravo tamo sesti i konzumirati jutarnji obrok. Imaju divne kifle sa puterom-kikirikijem ili čokoladom, a ponekad i izuzetno ukusne pogačice. Kako Skandinavci vole i široko konzumiraju lisnata testa, njihov ukus su doveli do savršenstva, a nakon jedne pojedene kifle i popijene jake crne kafe, energetski ćete biti spremni za narednih 5-6 sati. Naravno, sve to možete da pojačate limunadom ili ceđenom pomorandžom, koja daje dosta energije za beskrajne dnevne šetnje, primera radi po jedinstvenom Vasa muzeju.

Ručak sa druge strane daje dosta više opcija. Traadicionalni restorani koji služe riblje specijalitete lososa i slično, uglavnom imaju značajno visoke cene. Upravo iz tog razloga Skandinavski gradovi su prepuni internacionalne kuhinje sa svih krajeva sveta. Kineska i italijanska kuhinja često mogu da donesu dosta pristojnije cene, a sa druge strane da ponude vrhunske ukuse. Osim toga, ako baš imate želju za tradicionalnom vikinškom kuhinjom, postoje (ne previše česti, ali postoje) all-you-can-eat restorani koji po jedinstvenoj ceni nude više jela po vašem izboru, u količini koju želite i možete da pojedete. Osim toga, u Skandinaviji postoji raznovrsna ponuda brze hrane, koja uključuje meso ili ribu u kombinaciji sa krompirom ili rižom, sa vrlo efektnom kalorijskom vrednošću i cenama koje su dosta povoljnije od restorana. Naravno, sve to treba upotpuniti jako ukusnim uličnim poslasticama, koje se prodaju gotovo na svakom ćošku. U svakom slučaju, naši hosteli gotovo uvek imaju u svom sastavu kuhinju, u kojoj brzo možete pripremiti danskog lososa ili testeninu u paradajz sosu kombinovati sa svežom skandinavskom tunom.

Ipak treba imati u vidu da Skandinavija nije Balkan i njihovo poimanje novca je dosta drugačije, ali uz adekvatnu pripremu u pogledu informisanja o hrani i povoljnim restoranima i brzim hranama, moguće je uštedeti dosta novca i preusmeriti ga na krstarenje magičnim kanalima Kopenhagena, odlazak na olimpijsku skakaonicu u Oslu ili posetu neverovatnom dvorcu Kronborg, jer magija kojom Skandinavija odiše leti, zaista je jedinstvena.

Radosav Tucović