Hamburški crveni fenjeri Sent Paulija

Die Reeperbahn ili der Kiez kako je Nemci nazivaju  je ulica u napoznatijem kraju Hamburga St. Pauli. Ova ulica poznata je po tome sto nosi epitet Red Light Districta Hamburga . Preko dana, shopping avenija,  a noću sledi potpuna transformacija. Ulica se pretvara u raznoliko ludilo provoda.  Prepuna je barova, noćnih klubova, striptiz barova, kabarea i javnih kuća.

U blizini ugledaćete reku Elbu i luku Hamburga, stari tunel koji je sagrađen 1911.i dugačak je 426 metara. Godine 1975. zamenjen je novim  modernizovanim  tunelom ispod  reke  Elbe.

Jedna  zanimljivost  koja  vezana za St. Pauli je da su Bitlsi (The Beatles) živeli u Hamburgu izvesno vreme pre nego što su postali  poznati  širom planete. Svirali su u Star Clubu u St. Pauliju.

Danas, St. Pauli ima veliki broj javnih kuća i striptiz barova. Noćni život St. Paulija je veoma raznolik i zanimljiv, ali veoma opasan. Prošetaćete ulicom , ugledaćete blještava svetla barova, ispred njih opasne momke, pijane prolaznike i žene koje se bave prostitucijom. Većina barova je u vlasništvu raznih makroa koji svoj novac zarađuju putem prostitucije.

Svake noći  policija  reaguje kako bi smirili incidente koje stvaraju posetioci St.Paulija usled viška promila u krvi. St.Pauli ima najveću stopu tuča i krađa. Vlasnici marketa bore se sa pijanim kupcima, koji često ne žele da plate robu ili se nedolično ponašaju. Takođe, na samoj ulici je veoma zastupljena prostitucija, žene koje ne rade u javnim kućama same dolaze u četvrt i nude svoje usluge.

Iako je St.Paui avenija crvenih fenjera u pravom smilu, ima svoj šarm. Postoji veliki broj clubova i kabarea koji su poznati ne samo u Hamburgu, u nekim od tih klubova stvoreni su veliki umetnici, čudni likovi koji su svojom jedinstvenošću izgradili duh St.Paulija.

Aleksandra Stojkić