Kolumbija - slaže se savršeno sa osmehom
Putovanje u Kolumbiju lako je osmisliti ako pratimo puteve trgovine, kafe, prirode, umetnosti. Teško je držati se plana jer će nas uvek vući poneki novi putić. Kolumbiju treba osluškivati, pitati lokalce i pratiti puteve koje su označili svojim pričama i kretanjima. I oni još uvek istražuju svoju zemlju koja je tek nedavno postala bezbedna za kretanje svih radoznalaca. Na ritam putovanja mogu uticati protesti kojima je Kolumbija sklona u svim svojim delovima, ne samo u Bogoti. Lokalni nezadovoljnici često imaju šta da poruče ostatku sveta. Poštujte, ali se ne mešajte.
Nema divote bez Bogote, rekao mi je jedan putnik kad smo pisali haiku o Kolumbiji. Mora se ići na Monserate, brdo sa kojeg se vide sva ostala brda glavnog grada. Može žičarom, a nedeljom ujutru obavezno pešice, što je omiljena gradska migracija.
La Candelaria je staro gradsko jezgro i najšarmantniji deo grada. Pronađite prozor kroz koji je Simon Bolivar bežao od atentatora. Na Trgu Bolivar jedite obleas, kolumbijske oblande koje se prodaju na pokretnim uličnim tezgama. U nekoj od obližnjih kafana probajte toplu čokoladu sa sirom. Najviše volim retro posluženje u La Puerta falsa, za drvenim šankom na spratu.
Museo del oro prepun je zlata koje je za autohtone stanovnike Kolumbije imalo pre svega duhovnu vrednost. Treba se diviti malenom zlatnom splavu, briljantno izloženom tako da posetiocima zastane dah i da nikad ne zaborave priču o tome šta je/ko je El Dorado.
Museo Botero opčinjava. Zamišljen je kao šetnja kroz kreativnost Fernanda Botera, najpoznatijeg kolumbijskog slikara, kroz njegova dela i njegovu zbirku. Slike i skulpture posvuda, a izbor imena istinsko je iznenađenje. Da, i Pikaso i Dali su tu.
Usaken je nepoznata Bogota, samo za ljubitelje i poznavaoce grada, zanimljiv ne samo nedeljom kad je buvljak. U uličicama oko parka nalaze se neke od najboljih kafeterija u gradu. Idite na degustaciju, upoznajte i istražite kolumbijsku kafu.
Otkrivajte uličnu umetnost u Bogoti i pazite u koje doba i kuda se šetate. Grad nije bezbedan za svako lutanje koje nam padne na pamet, ali je neodoljiv. Ne treba se plašiti, ali ne zanemarujte come on sense.
Medellin – naučite odmah da ime ovog grada lokalci izgovaraju Medeđin. Postanite Paisa pre nego što prođete kroz najduži tunel u Južnoj Americi i ugledate dolinu u kojoj se baškari prestonica kolumbijskog proleća.
El Poblado je mainstream deo grada za sve pridošlice koje bi ovde da se odomaće na jedan dan ili zauvek. Garantuje zaljubljivanje, odlične kafe, sjajne restorane, zanimljiv shopping.
Ne zanemarite Laureles. Uvek bih birala tu da budem smeštena jer divno kombinuje lokalne i hipster vibes. Moja najdraža kafeterija je tu, a od takvih mesta ne treba biti daleko.
Comuna 13 – žičare, pokretna stepeništa i šetnje, vizura grada kakvu ne možete ni da zamislite dok ne kročite tamo. Obavezno sa lokalnim vodičem, ne zato što je opasno, nije, već iz poštovanja prema transformaciji i inovaciji koju ti ljudi stvaraju. Probajte kafu sa limunadom baš zato što kombinacija zvuči jeretički, a nasešćete na prvi gutljaj. Obiđite ovaj deo grada u ritmu hip hopa i u bojama murala. Poželećete homestay tamo.
Inflexion park je mesto na kojem se uče važne životne lekcije. Nekada je tu bila kuća Pabla Eskobara, a sada je memorijalni park za sve dobronamernike, slika Kolumbije koja se deli sa svim ljudima, a ne Kolumbije koja se od ljudi otima.
Plaza Botero je trg u centru grada na kojem su izložene skulpture koje je Botero poklonio svom gradu i glavno okupljalište gradskih prostitutki. Kažu da pred svaku smenu pomiluju Adamovo međunožje jer im to donosi sreću, šta god sreća bila u tom zanatu.
U Medeđinu jedite bandeja paisa, lokalni specijalitet koji izaziva čuđenje i prejedenost. Servira se u ovalu, uz voćni sok ili pivo, šta god procenite da se dobro slaže uz pasulj, pirinač, kobasice, jaje, avokado...
Guatape i Penjol omiljeni je izlet iz Medeđina. Nakon vožnje lokalnim drumovima prvo savladati granitnu gromadu, lagano, stepenicama, u ritmu divnih pogleda na veštačko jezero, koji se otvaraju korak po korak. Bez daha uživati na vrhu, nastaviti sa uživanjem i kad se dah povrati.
U Guatapeu vožnja tuk tukovima koji se zovu motochivas kroz šareno gradsko jezgro, shopping u ulici pod kišobranima, kafa sa pogledom na kišobrane. Obavezno kupiti kafu i med u kafeu kraj stepeništa. Ručati svežu ribu iz jezera, a potom sa brodića razgledati jezersko prostranstvo i kuće na obali. Krenuti nazad u Medeđin čupav i nasmejan.
Santa Marta je lučka starleta, razuzdana i privlačna, pomalo opasna. Na ulicama se pleše čitave noći. Hipsteriše se u samom centru uz kafu sa lokalne finke, limunadu sa lišćem koke i vegetarijanske delicije.
Iz grada se ide u Tajronu, nacionalni park u kojem se mogu provesti dani. Peščane plaže, šetnje kroz džunglu, prelepi vidikovci, Kogiji koji prodaju kokosovu vodu i sok od pomorandže. Pristaju da ih fotografišete, a većina njih ne govori španski. Čuvaju svoj jezik za koji nemaju pismo.
Kartahena je neosvojiva, prkosna i zanosna karipska lepotica. Najlepše je šetati po gradu, opetovano prolaziti ulicama i ćoškovima koji svaki put izgledaju drugačije i iznenađujuće. Stari grad opasan zidinama je riznica tajni; otkrijte svaku, gastronomsku i istorijsku.
Najpoetičniji kvart je Getsemani. Budite lokalac uveče na Trinidadu, glavnom trgu u kraju. Pronađite sve murale, pre svega onaj sa Gabom – pisao je o ovom gradu i treba pročitati sve njegove romane i priče. Vraćajte se u Libertario, najbolji specialty coffee u Kolumbiji, čija kafa daje novi smisao životu. Slušajte i posmatrajte njihove bariste. Otkrijte lemon tart cappuccino with a hint of dark chocolate, čaroliju u šoljici.
Najlepši zalasci Sunca su na plaži Bocagrande. Uživajte u dugačkoj šetnji. Pred zalazak svratite u fair trade dućan, upoznajte se sa vlasnicima Sarom, kupite torbu ili komad nakita, saznajte ko ih je i gde napravio. I ponosno ih nosite po čitavom svetu.
Iz Kartahene vratite se u Bogotu i pojedite ajiaco – pileću supu sa krompirom i kukuruzom, a sa strane pirinač i avokado. Bogota se ponosi ovim specijalitetom, svojom verzijom nedeljne bakine supe. Popijte topli kolumbijski kakao ili pojedite čokoladu sa voćem i začinima, ručno pravljenu od kakaa sa lokalnih plantaža. Na aerodromu pred odlazak iz Kolumbije popijte bar jedan specialty espresso. Odlično se slaže uz cheesecake sa mangom i marakujom.
Možda se nećete vratiti u Kolumbiju, ali pričaćete o njoj. Inspirisaće vas da planirate nova putovanja na kojima se menjate i suočavate sa svojim predrasudama. U Kolumbiji će vam biti divno i izazovno i poželećete da pratite taj osećaj. Ne zanemarujte ga; slaže se savršeno sa osmehom.
Dragana Anđelković