Rumunsko blago dvorac Peleš

Navikli smo da čujemo kako je region Balkana vruća svetska tačka ukrštanja raznolikih kultura. Ipak, nije tako često posetiti samo jedan dvorac u kom se mogu videti brojni svetski i kulturno-istorijski primerci mešanja kultura. Jedan od najlepših evropskih, a neki će reći i svetskih primeraka, je upravo dvorac Peleš.

Nalazi se na samo 60 km od Brašova i 135 km od glavnog grada, Bukurešta. Građen je na obroncima magičnih Južnih Karpata u periodu od 1873. do 1914. godine. Zamak je prvobitno napravljen da služi kao letnja rezidencija prvog kraljevskog para Kraljevine Rumunije, Karla I i Elizabete Hoencolern. Zvanično je otvoren 1883. godine, a zatvoren dolaskom komunizma 1948. godine. Godine 1953, zamak je postao muzej i to je ostao i nakon vraćanja titule kralju Mihaju Rumunskom.

Dvorac Peleš je izgrađen od drveta, mramora, kamena i cigala. Pored veličanstvene spoljašnjosti u gotičkom, renesansnom i baroknom stilu sa vitražima koji su ručno oslikani u Švajcarskoj i brojnim skulpturama, bunarima i vazama koji okružuju zamak, unutrašnjost će učiniti da zanemite. Na zgradi je radilo oko 400 zanatlija i umetnika, a krajem 19. veka već je imao struju, sistem za ventilaciju, centralno grejanje i lift. Sastoji se od preko 160 soba i 30 kupatila. Svaka od soba je uređena do najsitnijih detalja, poput turske i mavarske sobe u kojima se mogu videti nargile. Pored kancelarija, biblioteka sa tajnim prolazima, galerija u kojima se nalazi preko 2000 slika i reprodukcija, prelepih salona oslikanih likovima iz knjiga koje je pisala kraljica Elizabeta, mogu se videti i skladišta oružja i lovačkih predmeta sa preko 4000 primeraka, među kojima su i kolekcija japanskog ili Zulu oružja.

Za vreme vladavine Čaušeskua, gosti dvorca su bili brojni svetski lideri komunizma, predsednici SAD-a Ričard Nikson i Džerald Ford, libijski vođa Muamer el Gadafi, palestinski političar Jaser Arafat i mnogi drugi. U blizini je mala pozorišna sala/bioskop u kojoj su vlasnici među prvima na Balkanu gledali filmove. Zamak krije mnogo vizuelnih iznenađenja i priča i pričica.

Šta može da vas natera da propustite ovo iskustvo?

Jelena Cvetković