Svi putevi vode u Rim

Nekada grad na samo sedam brežuljaka a danas jedna od najposećenijih evropskih metropola sa 7 000 000 turista. Paste, pice, lazanje, sladoledi i odmah možete pretpostaviti o kom se gradu radi – Rim.
Naše početne tačke na ovom jesenjem putovanju su luka Punta Sabioni i fakultativni izlet u Veneciju. Venecija je jedinstven grad u svetu. Nalazi se na 118 malih ostrva u laguni i prepoznatljiva je po tome što umesto ulica ima kanale. Tamo nas čekaju veličanstveni trg Svetog Marka, Duždeva palata, Most uzdaha, most Rialto, Santa Maria dela Salute,... Nakon razgledanja Venecije, šopinga i obavezne vožnje čuvenim gondolama upućujemo se ka Padovi.
Padova je grad u severoistočnom delu Italije na samo 40-ak kilometara udaljenosti od Venecije. Tamo nas za obilazak čekaju  Duomo, Trg gospode, trg Erbe, Univerzitet, Bazilika svetog Antonija. Padova je poznata po svom Univerzitetu koji potiče još iz 1222. godine na kojem je predavao i Galileo Galilei, ali i po ostalim velelepnim crkavama i palatama. Najimpozantnija i najatraktivnija građevina u Padovi je definitivno Bazilika svetog Antonija u kojoj se nalaze njegove relikvije i grob, kao i mnogobrojni Donatelovi umetnički radovi. Nakon možda pomalo napornog obilaska, u večernjim satima krećemo ka našoj glavnoj destinaciji, Rimu.


Prema legendi, grad Rim su osnovali braća Romul i Rem koje je dojila vučica,  21. aprila 753. pre nove ere, ali arheološki nalazi ipak podržavaju teoriju da je Rim iznikao iz seoskih naselja na brdu Palatin i na mestu budućeg rimskog Foruma, koji su se sjedinili u grad u VIII veku pre nove ere. Bio je prestonica Rimskog kraljevstva, Rimske republike i Rimskog carstva. Od I veka nove ere postaje centar hrišćanskog sveta. Rim prati impozantna i duga istorija koja bi mogla da se prepričava danima i danima. Nakon ostavljanja prtljaga u hotel, ne čekamo ni tren i krećemo u obilazak ovog divnog grada. Tamo nas čekaju Termini, Koloseum, brdo Kapitol, trg Venecija, Španske stepenice, fontana Di Trevi. Naravno, prva asocijacija na Rim je Koloseum, najveći amfiteatar ikada izgrađen u Rimskom carstvu gde su se nekada održavale čuvene borbe gladijatora. Prema mnogim procenama, amfiteatar može da primi 50 000 gledalaca a od 7. jula 2007. godine proglašen je za jedno od novih sedam svetskih čuda. U građevine antičkog Rima pored Koloseuma spadaju i Forum, Zlatna kuća, Panteon, Trajanovi stubovi, Rimske katakombe, Cirkus Maksimus, karakalanska kupatila, Konstantinova kapija…

Naravno, Rim je poznat i po velikom broju velikih i veličanstvenih trgova sa obeliskom u samom centru, a najpoznatiji su Trg Navona, Španski trg, Trg cveća, Trg Venecija. Prolazeći pored trga Venecija i usput jedući čuvene italijanske pice idemo i do poznatog trga Navona a zatim se polako, kroz slatke uličice krećemo ka Panteonu iliti kako ga mnogi zovu Hram svih bogova, rimskom hramu iz 126. godine. Usput se nižu i nešto manje poznate crkve i trgovi, koje svakako oduzimaju dah na prvi pogled. A onda prelepa i veličanstvena fontana di Trevi. Zanimljivosti kažu da se svakog dana u fontanu ubaci čak 3000 eura, pa okušajte sreću. Sada ste tu, i ko zna kada ponovo, a znate kako se kaže “Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari”. Nakon prepodnevnog obilaska odlazimo u smeštaj, ali isuviše očarani gradom nastavljamo samostalni obilazak. Romantične šetnje sa lepšim polovinama, šoping i fotografisanje sa društvom, isporbavanje italijanske kuhinje, a možda i neka vožnja čuvenim vespama i utapanje u italijanski noćni život.


Ali, dok se osvrnemo oko sebe već je novi dan, a danas nas čeka Vatikan! Vatikan je najmanja država na svetu i po površini i po broju stanovnika i jedina država koja se nalazi unutar druge države. Čuvena renesansna Bazilika svetog Petra i Sikstinska kapela sa Poslednjim sudom gde se prepliću umetnička dela Mikelanđela, Đakoma dela Porte, Rafaela i ostalih su samo deo znamenitosti zbog kojih je Vatikan svetski poznat i posećen u ogromnom broju. Iako se nalazi na svega 44 hektara Vatikan ima svašta da ponudi svojim turistima nakon čega nikako neće ostati ravnodušni.
Sad nas vidiš-sad nas ne vidiš. Danas je novi dan i danas smo u Napulju. Izletima nikad kraja. Napulj ili na starogrčkom Novi Grad svetski je poznat po obližnjem vulkanu Vezuvu, drevnoj Pompeji, čuvenoj pici, ali i po kriminalnoj organizaciji Kamori. Iako je okolina Napulja turistički posećenija svakako grad ima i svoje čari. Tu se nalazi nekoliko zamkova, Novi Zamak, zamak del Ovo, zamak Kapuano i zamak Svetog Elma, kao i najstarija aktivna opera u Evropi osnovana 1737. godine. Pored toga, za obilazak nas čekaju i Kraljevska palata, trgovačka ulica Toledo i luka.
I kako kažu “Sve što je lepo kratko traje” tako i naš boravak u Rimu i stižemo do poslednjeg dana tamo. Slobodno vreme, uživanje na suncu uz espreso, kupovina suvenira i obilazak grada traju do večernjih sati. Uveče krećemo ka Veroni koja je ujedno i naša poslednja destinacija. Upustite se u Šekspirovu dramu i osetite Grad romantike koji je ujedno domovina Romea i Julije i koji se svakako ne sme propustiti.
Kako biste sve ovo doživeli uživo i u punom sjaju uz nasmejano pleme čekamo vas u prostorijama agencije Jungle Tribe kada nam se možete priružiti na ovom putovanju za samo 119e !

 

Jovana Spasojević